Соціально-психологічний супровід учнів молодшого шкільного віку з ЗПР (Actual Problems of Psychology in Educational Institutions, 2022)
Часто від батьків, і особливо від учителів, можна почути скарги на те, що діти не можуть засвоїти програмний матеріал масової загальноосвітньої школи, хоча для цього вони докладають чималих зусиль.У чому ж причини низької успішності учнів? Вони різні і їх багато, тому необхідно розібратися, в яких випадках це лінощі, небажання вчитися, а в яких — захворювання. Якщо хвороба має неврологічний або психічний характер, її можна одразу навіть не помітити. Це виявиться пізніше, коли дитина почне навчатися в школі і коли до вищих психічних процесів — пам'яті, уваги, інтелекту — почнуть ставити підвищені вимоги.Термін затримка психічного розвитку (ЗПР) традиційно вживається у вітчизняній літературі для опису стану дитини, пов’язаного з її специфічним навчальним відставанням.