Теоретичнi засади особистiсного саморозвитку як психологiчного феномена (Actual Problems of Psychology in Educational Institutions, 2023)
Стаття присвячена теоретичному аналiзу проблемисаморозвитку особистостi як психологiчному феномену. Представленотеоретично-методологiчний огляд основних наукових пiдходiвдо розгляду категорiї «саморозвиток особистостi». Здiйсненопорiвняльний аналiз запропонованих дефiнiцiй понять «розвиток» i«саморозвиток». Визначено специфiку саморозвитку особистостi яксуб’єкта усвiдомленого, цiлеспрямованого та самокерованого процесужиттєдiяльностi людини на основi здатностi до життєтворчостi.Розглянуто структурно-динамiчнi змiстовi сутнiснi характеристикисаморозвитку особистостi (компоненти, складники, механiзми,умови). Констатовано, що саморозвиток особистостi обумовлюєтьсяпсихологiчними умовами, а фактором, що сприяє йому, виступаютьпсихологiчнi ресурси особистостi. Установлено, що саморозвиток яксамозмiна суб’єкта в напряму свого «Я-iдеального», яке виникаєпiд впливом внутрiшнiх i зовнiшнiх причин, породжує суперечнiстьмiж «Я-реальним» i «Я-iдеальним», вирiшення якої i є особистiснимпроцесом.