Еволюція, філогенез і онтогенез: базова система понять (Actual Problems of Psychology in Educational Institutions, 2022)
Вихідним посилом у вирішенні питань, пов’язаних із розвитком, є, зазвичай, співвідношення понять еволюції, філогенезу і онтогенезу, за якими стоять відповідні механізми. Метою даної статті є аналіз відомих визначень на предмет їхньої внутрішньої пов’язаності, виділення в них базових рішень і спроба вибудовування нової системи понять, що описують базовий механізм еволюції.