Взаємозв’язок самооцінки та рівня самотності в підлітковому віці (Actual Problems of Psychology in Educational Institutions, 2022)
В статті здійснена спроба аналізу особливостей самооцінки у підлітковому віці та її взаємозв’язку з рівнем самотності. Адекватність самооцінки, як одна зі складових «Я-концепції», є умовою, яку можна розглядати як причину або наслідок самотності. Показано зв'язок між самотністю і самооцінкою у підлітків, яка проявляється як на рівні суб'єктивного відчуття самотності, так і на рівні спілкування з оточуючими і прийняттям себе. Встановлено, що підлітки з низькою самооцінкою мають високий рівень самотності.