Особливості інтелектуального потенціалу в підлітковому віці (Actual Problems of Psychology in Educational Institutions, 2022)
Суспільство сьогодення має тенденцію не тільки до інформатизації, але й до інтелектуалізації покоління. Процес інтелектуалізації суспільства – це чітко спланований та організований соціально-економічний і науково-технічний процес створення потрібних умов для успішного розвитку і ефективної реалізації інтелектуального потенціалу кожного громадянина. Цей процес дозволить якісно підвищити інтелектуальний потенціал держави, так як рівень результатів інтелектуальної діяльності пов'язаний із рівнем інтелекту кожної людини, що залежить від її здібностей. Інтелектуальний потенціал населення – це сукупність знань та інформації, цінностей, умінь і навичок діяльності, що забезпечують його соціальну значимість і творчо перетворюючий характер. Інтелектуальний потенціал населення включає знання, цінності, уміння, навички, якими володіють люди, а також спеціальні соціальні інститути, що забезпечують одержання, збереження, розподіл і розвиток вказаних знань та цінностей.