(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2019)
​ Стаття присвячена проблемі життєвого досвіду особистості. Представлено теоретико-методологічний огляд сучасних концепцій життєвого досвіду. Робиться спроба розгорнутого дефінітивного аналізу поняття «життєвий досвід». Визначається специфіка досвіду саме як категорії життєтворчості. Представлено психологічну модель досвіду як результату перетворювальних можливостей суб’єкта в умовах реальної життєдіяльності. Акцентується увага на діях конструювання, трансформації та інтеріоризації як основних механізмах формування досвіду. Виявляються особливості струкутрно-динамічної організації життєвого досвіду, підкреслюється його функціональна роль як системи компетентностей особистості в організації продуктивної життєдіяльності.