(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2019)
У статті розглянуто процеси розвитку мотивації у контексті вікового розвитку особистості підлітків. Досліджено питання особистісного та професійного самовизначення в підлітковому віці. Визначено роль мотивації у його структурі. Розглянуто типологію професій. Досліджено підлітковий вік як перехідний важливий період у становленні мотивації до професійного самовизначення. Представлено результати емпіричного дослідження особливостей мотивації сучасних підлітків до вибору професії, зокрема на основі врахування комплексу їхніх пізнавальних інтересів. Розроблено психолого-педагогічні рекомендації вчителям та батькам щодо розвитку мотивації до професійного самовизначення підлітків.