(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2019)
В статті розглянуто теоретико-методологічні засади дослідження акцентуацій характеру. Визначено специфіку психологічного розвитку в юнацькому віці. Представлені результати емпіричного дослідження особливостей акцентуацій характеру в юнацькому віці. Виявлено, які типи акцентуацій переважають у представників даної вікової категорії і яким чином вони проявляються в поведінці юнаків. У 72% опитаних респондентів було виявлено певні види акцентуацій характеру. Найчастіше виражені гіпертимна, циклотимічна, емотивна акцентуації. Такі типи акцентуацій, як тривожна, неврівноважена і дистимічна не були явно виражені в жодного з опитаних учнів. Cаме ці типи акцентуацій можуть суттєво вплинути на розвиток девіантної поведінки та соціальної дезадаптації особистості.