(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2018)
Освіта відіграє значну роль у житті тому, що воно є ключовим фактором, котрий обумовлює особистісне благополуччя і добробут. Освічені люди живуть більш повним і щасливим життям, мають більше можливостей працевлаштування і отримують більш високу зарплатню. Відповідно, освіта підвищує їх незалежність і дозволяє бути корисними членами суспільства. Діти із обмеженими можливостями потребують освіти, щоб розвинути розуміння світу, вийти на ринок праці, приймати правильні рішення і ствердити свою незалежність. Вчителі також відіграють дуже важливу роль в адекватному навчанні дітей із особливими освітніми потребами. Робота із особливими учнями потребує від вчителя певних особистісних властивостей, таких як терпіння, самовладання і чутливість. Важливо налагодити партнерські відносини між вчителями, учнями, їх батьками і допоміжною командою психологів та терапевтів. Стаття є спробою проаналізувати системну роль учителя в освіті дітей із обмеженими можливостями.