(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2020)
Анотацiя. Стаття присвячена проблемi задоволеностi життям, як узагальненої оцiнки якостi iснування особистостi. Представлено теоретико —методологiчний огляд сучасних концепцiй феномену. Робиться спроба розгорнутого дефiнiтивного аналiзу поняття «задоволенiсть життям» в системi сумiжних категорiй. Визначається специфiка цiєї оцiнки саме як iнтегрального показника позитивного функцiонування. Виявляються деякi особливостi структурної моделi задоволеностi життям, зокрема роль когнiтивних та емоцiйних складових в процесах консолiдацiї та конструктивiзацiї позитивних екзистенцiйних переживань особистостi. Виокремлюється система факторiв, що феноменалiзують емоцiйно-оцiночне ставлення до власного життєтворення