(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2020)
Анотацiя. Стаття присвячена аналiзу проблеми виявлення конфлiктної поведiнки у пiдлiтковому вiцi. Автором окреслено змiст поняття конфлiкт та конфлiктна ситуацiя, розглянуто найголовнiшi причини конфлiкту, здiйснено порiвняльний аналiз конструктивних i деструктивних конфлiктiв, зазначено позитивнi та негативнi функцiї конфлiктiв, описано рiзнi стилi поведiнки у конфлiктi. З’ясовано, що характерним для пiдлiткового вiку є збiльшення частки проблемної поведiнки в конфлiктi. В статтi представлено результати емпiричного дослiдження, якi вказують на змiни стилiв конфлiктної поведiнки протягом пiдлiткового перiоду становлення особистостi, зокрема тенденцiю до збiльшення використання опозицiйної манери в поведiнцi, активнiсть в боротьбi зi сталими звичаями та законами, посилення заздростi та ненавистi до оточуючих.