(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2020)
Анотацiя. У статтi розглянуто феномен агресiї у контекстi природи людини. Розглянуто такi поняття «агресiя» та «агресивнiсть», визначено актуальнiсть цього феномена та обумовленiсть його факторами, проведено дiагностику по виявленню рiвня агресивностi серед сучасної молодi. Описано чинники агресивної поведiнки пiдлiткiв. Пояснено таке поняття як «кiбербулiнг». Визначено основнi види агресiї та видiлено основнi функцiї та типи агресивної поведiнки у пiдлiтковому вiцi. Зазначено фактори, що обумовлюють пiдвищення рiвня агресивностi. Продемонстровано вiдмiнностi дослiдження мiж юнаками та дiвчатами. Розроблено психолого-педагогiчнi рекомендацiї щодо їх виявлення та профiлактики.