(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2020)
Анотацiя. Стаття присвячена проблемi агресивної поведiнки в пiдлiтковому вiцi. Зазначається про актуальнiсть її дослiдження в умовах глобальних соцiальних трансформацiй. Розглядаються деякi пiдходи до iнтерпретацiї визначеного поняття. Робиться спроба систематизувати провiднi чинники агресивностi пiдлiтка. Зауважується про роль референтного середовища та сiмейного виховання як можливих каталiзаторiв агресивностi в цьому вiцi. Розкривається специфiка пiдлiткової агресiї у зв’язку iз вiковою кризою та процесами iнтенсифiкацiї самосвiдомостi. Представлено типологiї та класифiкацiї агресивностi, видiлено деякi характерологiчнi ознаки особистостi агресивного пiдлiтка.