(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2020)
Анотацiя. У статтi представлено теоретичний аналiз проблеми самовиховання особистостi як психологiчного феномену. Визначено поняттєво-категорiальний апарат та розкрито деякi сутнiснi особливостi процесу самовиховання. Виявлено структуру та динамiку процесу самовиховання в контекстi категорiї самосвiдомостi. Пiдкреслюється роль самопiзнання, саморегуляцiї, самоставлення та самоповаги у напрямку позитивних трансформацiй особистостi. Встановлено, що процеси самовиховання i саморегуляцiї являють собою свiдому практичну дiяльнiсть, спрямовану на бiльш повну реалiзацiю людиною себе як особистостi. Окреслено перспективи подальших дослiджень.