(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2020)
Анотацiя. У статтi розглянуто феномен прокрастинацiї у контекстi рiзних культур та часу. Дослiджено таке поняття як «прокрастинацiя», визначено актуальнiсть даного явища та закономiрнiсть його зростання. Представлено результати емпiричного дослiдження поширення означеного феномену серед молодi. З’ясовано причини iснування прокрастинацiї у юнацькому вiцi. Виявлено чинники, що сприяють пiдвищенню рiвня прокрастинацiї. Видiлено сучаснi пiдходи до проблеми та описано основнi види прокрастинацiї. Показано механiзм її роботи та представлено основнi типи прокрастинаторiв. Сформовано перелiк вiдволiкаючих факторiв, а також розроблено психолого-педагогiчнi рекомендацiї запобiгання прокрастинацiї.