(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2020)
Анотацiя. У статтi здiйснений аналiз теоретичних засад проблеми комунiкативної компетентностi як iнтегративного утворення особистостi майбутнього вчителя. Представлено варiативнiсть визначення поняття «комунiкативна компетентнiсть». Розглянуто рiзнi пiдходи науковцiв до розкриття сутностi i змiсту означеного феномену. Визначено основнi структурно-функцiональнi компоненти комунiкативної компетентностi (гностичний, мотивацiйно-цiннiсний, операцiйно-дiяльнiсний, рефлексивний, особистiсний, емоцiйновольовий) та подано їх змiстовну характеристику. За результатами теоретичного аналiзу означено комунiкативну компетентнiсть як систему внутрiшнiх резервiв особистостi, необхiдних для комунiкативної дiї в мiжособистiснiй взаємодiї.