(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2020)
Анотацiя. Стаття присвячена проблемi професiйного вигорання у педагогiв. Дослiджено сутнiсть поняття «синдром професiйного вигорання» (СПВ). Наведено основнi ознаки та симптоми синдрому професiйного вигорання. Обгрунтованi причини сучасної тенденцiї до зростання кiлькостi педагогiв iз СПВ. Розглянуто наукову лiтературу стосовно сутностi, психологiчних та педагогiчних причин, проявiв та профiлактики СПВ у педагогiв. Проаналiзовано результати попереднiх дослiджень за методикою «Дiагностика професiйного вигорання» К. Маслач та С. Джексон. Визначено основнi критерiї СПВ. Запропоновано профiлактичнi методи СПВ на основi опрацьованої наукової лiтератури.