(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2020)
Анотацiя. В статтi розглядається проблема включення дiтей з iнтелектуальними порушеннями в середовище загальноосвiтньої школи з iнклюзивною формою навчання. В основi iнклюзивної освiти лежать iдеї рiвного ставлення до всiх членiв суспiльства незалежно вiд їхньої нацiональностi, статi, раси, культури, соцiального стану, релiгiї, iндивiдуальних можливостей i здiбностей. У статтi акцентується увага на особливостях органiзацiї корекцiйної роботи з дiтьми з iнтелектуальними порушеннями та розкриваються шляхи реалiзацiї корекцiйного компоненту в умовах загальноосвiтнього закладу. За результатами здiйсненого авторами теоретико-методологiчного аналiзу у статтi представлено думку вчених-олiгофренопедагогiв про особливостi процесу корекцiйного навчання та виховання дiтей з iнтелектуальними порушеннями. У якостi головного аргументу ефективної реалiзацiї iнклюзiї дiтей з iнтелектуальними порушеннями є модифiкацiя методiв, методик та прийомiв i принципiв спецiальної дидактики в освiтньо-iнтеграцiйному процесi. Корекцiйно-розвивальне навчання передбачає поглиблену роботу з корекцiї психiчних функцiй, пiзнавальної дiяльностi, навичок спiлкування, а також з розвитку вмiнь i навичок у процесi трудового навчання спроможностi i здiбностей дiтей.