(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2020)
Анотацiя. Стаття присвячена дослiдженню такої соцiальної категорiї, як медiаторство. Доведена актуальнiсть упровадження такої процедури у студентському середовищi, оскiльки об’єднання рiзних особистостей може стати пiдгрунтям для розвитку конфлiктiв. Описано результати психолого-педагогiчного експерименту у двох вiкових групах: студентiв першого курсу рiзних вищих навчальних закладiв. Показано, що частiше, в залежностi вiд вiкової групи, студенти обирають стратегiю поведiнки у вирiшеннi конфлiктної ситуацiї у якостi суперництва та спiвробiтництва, а бiльш старша вiкова група ще й компромiс. Обгрунтовано, що медiаторство найбiльш ефективне для вирiшення конфлiктiв у студентському середовищi.