(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2020)
Анотацiя. У статтi проаналiзовано перцептивний аспект професiйнокомунiкативної дiяльностi. З’ясовано сутнiсть та особливостi комунiкативної дiяльностi як процесу суб’єкт-суб’єктної взаємодiї. Встановлено основу перцептивної сторони комунiкативної дiяльностi, яку складають сформованi комунiкативнi здiбностi, що знаходять своє вiдображення в умiннях пiзнавати та об’єктивно iнтерпретувати зовнiшнi прояви особи, що сприймається. Представлено i описано систему перцептивних умiнь як важливого компоненту i умови успiшної взаємодiї людей у процесi спiльної дiяльностi. Визначено психологiчнi механiзми ефективного сприйняття, розумiння, оцiнки i створення адекватного образу партнера по взаємодiї та означено їх характеристики.