(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2020)
Анотацiя. У статтi висвiтлено психологiчнi аспекти феномену екзистенцiйного конфлiкту у свiтоглядному контентi особистостi сучасної доби. Означено сутнiсть екзистенцiйного конфлiкту у повiстi Оноре де Бальзака «Гобсек», окреслено психологiчнi характеристики протистояння людини i суспiльства, що спричиняє вiдчуження людини вiд свiту та вiд самої себе. Визначено сутнiсть художнього психологiзму у лiтературних творах. Автор наводить результати емпiричного вивчення типових моделей конфлiктної поведiнки школярiв юнацького вiку. Наголошено на актуальностi проблеми розвитку конструктивного свiтобачення школярiв у системi освiти, i зокрема при вивченнi лiтератури. Розглядається проблема органiзацiї роботи вчителя iз учнями на уроках зарубiжної лiтератури.