(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2021)
У статтi розглянуто зовнiшнi та внутрiшнi чинники, що сприяють виникненню феномену прокрастинацiї. Розкрито суть поняття прокрастинацiї як комплексного явища; описано її рiзновиди та класифiкацiї, представлено основнi типи прокрастинацiї. Викладено перелiк тестувань вiдомих дослiдникiв щодо проблем загальної та академiчної прокрастинацiї; проаналiзовано засоби запобiгання прокрастинацiї з опорою на саморегулятивнi навички, запропонованi рiзними вченими. Представлено декiлька новiтнiх дiєвих методик боротьби iз процесами прокрастинування; з’ясовано шляхи профiлактики та подолання з метою зупинення процесiв гальмування якiсного розвитку особистостi