(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2021)
У статтi розглянуто та проаналiзовано змiст поняття психолого-педагогiчного манiпулювання згiдно з поглядами рiзних науковцiв. Висвiтлено поняття психологiчного впливу. З’ясовано, який вид взаємодiї iснує мiж учнем i педагогом. Визначено та коротко охарактеризовано рiзнi види манiпуляцiї. З’ясовано ознаки, що притаманнi манiпуляцiї як процесу психологiчного впливу. Дослiджено процес психолого-педагогiчної манiпуляцiї в навчальних закладах. Визначено рiвень обiзнаностi дослiджуваних у питаннi манiпулятивного процесу