(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2021)
Статтю присвячено проблемi емоцiйного лiдерства в рамках управлiнської дiяльностi керiвникiв. Наведено формулу ефективної взаємодiї таких психологiчних явищ, як: емоцiйне лiдерство, соцiальна мобiльнiсть i самореалiзацiя особистостi. Проаналiзовано регресивну модель, де ефективнiсть взаємодiї лiдера iз соцiумом залежить вiд особистiсних чинникiв, що пов’язанi з рiвнем самоусвiдомлення, самоконтролем, здатнiстю до емпатiї та соцiальними навичками. Розкрито компоненти емоцiйного лiдерства та визначено його особливостi в контекстi управлiнської дiяльностi керiвника. Окреслено основнi характеристики лiдера з розвиненим емоцiйним iнтелектом. Проаналiзовано значення емоцiйного iнтелекту в управлiнськiй дiяльностi сучасного керiвника-лiдера.