(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2022)
Стаття присвячена проблемi вибору у структурi життєтворчостi особистостi. Представлено теоретико-методологiчний огляд деяких сучасних концепцiй феномену. Зроблено спробу розгорнутого дефiнiтивного аналiзу базового поняття в системi сумiжних категорiй екзистенцiйної психологiї. Визначено специфiку життєвого вибору, який на вiдмiну вiд iнших селекцiй являє собою складний процес життєдiяльностi людини, що виникає в критичнiй точцi, передбачає iнтеграцiю рiзноманiтних форм самоздiйснення та конструювання життєвого шляху вiдповiдно до визначених смислiв i цiнностей. У своїй функцiональнiй сутностi вибiр є складним екзистенцiйним актом, у якому людина презентується як суб’єкт життя. Окреслено перспективи подальших наукових пошукiв.