(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2022)
Стаття присвячена аналiзу проблеми професiйного самовизначення на етапi вибору професiї в юнацькому вiцi. Розглянуто психолого-педагогiчнi уявлення щодо сутностi i змiсту професiйного самовизначення. Акцентовано на виборi професiї як основного стратегiчного етапу професiйного самовизначення в ранньому юнацькому вiцi. Подано опис перепон професiйного вибору, розкрито сутнiсть суперечностей, що виникають у процесi вибору професiї. Зосереджено увагу на основних чинниках, що обумовлюють професiйний вибiр. Доведено, що детермiнантами усвiдомленого вибору професiї виступають як внутрiшнi, так i зовнiшнi чинники.