(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2022)
Стаття присвячена аналiзу психологiчних вимiрiв розвитку дитини раннього вiку. Констатовано, що нормотиповий розвиток дитини на раннiх стадiях генези буття обумовлений конгруентнiстю батькiвського пiклування. Зазначене спонукає до визнання критичної деструктивностi предикторiв материнської депривацiї. Зроблено акцент на формуваннi стосункiв спiвзалежностi мiж дiтьми раннього вiку та батьками. У статтi висвiтлено маркери психiчного дизонтогенезу дiтей переддошкiльного вiку через вiдокремлення дитини вiд матерi та/або ранньої iнституалiзацiї дитини. Окреслено основнi напрями профiлактики та корекцiї виявiв дизонтогенезу в розвитку дитини раннього вiку в умовах дефiцитарностi батькiвського пiклування