(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2023)
Стаття присвячена проблемi морального розвитку сучасних пiдлiткiв засобами шкiльної освiти. Проаналiзовано сутнiснi вимiри морального розвитку особистостi, окреслено розвиток моральної свiдомостi сучасних пiдлiткiв як ефекту соцiалiзацiї особистостi. Представлено результати вимiрювання цiннiсних орiєнтацiй пiдлiткiв за допомогою методики М. Рокича. Особливу увагу придiлено розвивальному потенцiалу зарубiжної лiтератури. Автор детально розглядає виховний i розвивальний ресурс роману Г. Лi «Убити пересмiшника» у формуваннi моральної свiдомостi особистостi старших пiдлiткiв. Виявлено можливостi цього роману в розвитку толерантностi i почуття справедливостi пiдлiткiв.