(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2023)
У цiй статтi проаналiзованi загальнi особливостi кризи середнього вiку. Серед основних закономiрностей перебiгу кризи середини життя були визначенi: переоцiнка життєвого задуму; пошук нових смислiв; визначення цiлей i шляхiв їх досягнення вiдповiдно до оновлених життєвих прiоритетiв. Зроблено спробу виявлення гендерних вiдмiнностей переживання кризи у вiцi 35–48 рокiв. За допомогою методики «Тест сенсожиттєвих орiєнтацiй» — СЖО (Дж. Крамбо та Л. Махолiка в адаптацiї Д. О. Леонтьєва) були визначенi особливостi сенсожиттєвих орiєнтацiй чоловiкiв i жiнок середнього вiку