(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2023)
Стаття присвячена проблемi навчальної мотивацiї студентiв, що визнається науковцями як одна з прiоритетних в умовах сучасних трансформацiй української освiти. На основi теоретичного аналiзу окреслено специфiку комбiнованого навчання як форми органiзацiї освiтнього процесу — одного з провiдних чинникiв навчальної мотивацiї. Особливу увагу було придiлено розгляду впливу на мотивацiю студентiв збiльшення частки дистанцiйних форм навчання у складi комбiнованого. Здiйснено перевiрку гiпотези щодо змiни мотивацiї до навчання через збiльшення дистанцiйних форм в освiтньому процесi. Представлено результати дiагностики особливостей навчальної мотивацiї студентiв Криворiзького педагогiчного унiверситету, а також результати порiвняльного аналiзу отриманих даних iз результатами аналогiчних дослiджень мотивацiї навчальної дiяльностi студентiв iнших закладiв вищої освiти України в перiод до iнтенсифiкацiї впровадження дистанцiйних форм навчання. Визначено особливостi iєрархiї мотивiв у дослiджуваних групах, специфiку провiдних мотивiв до навчання, мiсце пiзнавальних i професiйних мотивiв, якi можна розглядати як позитивний фактор професiйного становлення здобувачiв освiти. Окреслено перспективи подальших наукових пошукiв.