(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2023)
Узагальнено чинники впливу соцiальних мереж на емоцiйну сферу особистостi: розвиток iнформацiйно-комунiкацiйних технологiй; низький рiвень критичного мислення; активне використання манiпулятивних технологiй (засоби НЛП, зараження, переконання, самопросування); неконтрольоване перебування в соцiальних мережах, пiдсилене подовженим дистанцiйним навчанням. Подано перелiк факторiв, якi мають деструктивний вплив: фабрикацiя, перекручування фактiв, брехня, фейки, клiкбейти, манiпулятивна семантика та риторика, сенсацiйнiсть подiй. Представлено результати опитування щодо емоцiйного спрямування користувачiв соцiальними мережами, мети перебування, контенту матерiалiв соцiальних мереж