(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2023)
Стаття присвячена аналiзу депресивних розладiв у дитячому вiцi. Констатовано, що депресивнi розлади передаються генетично, набуваються в конфлiктних сiм’ях, формуються пiсля переживання дитиною травматичної ситуацiї. З метою висвiтлення важливих аспектiв виникнення, дiагностики та профiлактики депресивних розладiв використанi такi методи дослiдження: теоретичний аналiз наукових джерел, спостереження за пацiєнтами, бесiда з дiтьми, якi переживають депресiю, у процесi iндивiдуального консультування. З огляду на теоретичний аналiз та емпiричний досвiд iндивiдуального консультування дiтей, якi пережили депресiю, у статтi виокремлено особливостi дiагностики депресiї, засоби профiлактики та психолого-фармакологiчних iнтервенцiй. Доведено, що для вчасного надання дитинi допомоги лiкарi, психологи первинної ланки повиннi вмiти дiагностувати симптоми депресiї, вiдрiзняти їх вiд соматичних захворювань, вiд манiї та поведiнкових розладiв