(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2022)
В статті розглянуто співвідношення самопроектування і саморозвитку особистості, підкреслено їх особистісний характер, визнано, що самопроектування забезпечує саморозвиток особистості. Здатність до самопроектування визначено в якості показника вищого рівня особистісного розвитку. Розкрито психологічний смисл самопроектування, його сутність, зокрема з позицій психологічної герменевтики. Самопроектування здійснюється завдяки привласненню соціального та особистого досвіду та трансформації його у особистісні конструкти. Висвітлено механізми, етапи, характеристики досліджуваного процесу. Доведено, що Усвідомлення особливостей власних смислових схем і утворень, їх трансформація дозволить здійснювати самопроектування, отже, досягти більш високого рівня саморозвитку.