(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2022)
Результатом міжособистісної взаємодії та спільної діяльності виступає соціально-психологічний клімат (СПК). Він виявляється в таких групових ефектах, як настрій, громадська думка, самопочуття і праця людини в організації. Ці ефекти відображаються в міжособистісних стосунках, пов’язаних зі спільною діяльністю. Щодо характерних особливостей соціально-психологічного клімату можна зазначити: по-перше, це суттєвий бік життєдіяльності людей, по-друге, він не однаковий у різних організаціях; по-третє, він по різному впливає на учасників спільної діяльності; по-четверте, його вплив відбивається на психологічному самопочутті людей. Психологічний клімат визначається як стан міжособистісних стосунків, що можуть змінюватися. Динаміка зміни психологічного клімату може бути зумовлена відображенням і розумінням міжособистісних стосунків як взаємин.