(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2022)
Історично поняття про рефлексію розвивалося в філософі починаючи від вчення Сократа про самопізнання. В 17 столітті англійський філософ Джон Локк використав поняття «рефлексія» в сучасному контексті, трактуючи рефлексію як свідомість свідомості. У класичній німецькій філософії рефлексія розглядалась як аналіз наукою власних засобів пізнання чи особливий вигляд ретроспекції і асоціювалась із гносеологічною проблематикою обгрунтування істинності знань.