(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2022)
Зміни, що відбуваються в освітній системі української держави пред’являють високі вимоги до професійної компетентності вчителя, якому доводиться реалізовувати педагогічну діяльність в умовах інноваційного навчання. Інноваційне навчання, як відомо, спрямоване насамперед на всебічний розвиток особистості дитини, на створення умов для її самореалізації. Ефективно працюють, як свідчить практика навчально-виховного процесу, в умовах інноваційного навчання педагоги з високим рівнем психолого-педагогічної компетентності. Поняття психолого-педагогічної компетентності неоднозначно трактується різними дослідниками. Особливо це стосується структурних компонентів професійної компетентності вчителя. До професійної компетентності вчителя Маркова А.К. (1993) відносить професійні знання, професійні уміння, позиції і установки, а також готовність до виконання відповідної діяльності і професійно-психологічні особистісні властивості. Так же широко трактує професійно-психологічну компетентність Алферов А.Д., відносячи до неї сукупність психологічних знань, умінь і навичок, а також уміння використовувати ці знання в роботі з учнями; рівень розвитку пізнавальних процесів вчителя, особливості його емоційної і вольової сфери, риси характеру; здатність орієнтуватися, обирати раціональний спосіб спілкування; педагогічно грамотно і тривалий час впливати на психіку дитини для її гармонійного розвитку (1988).