(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2022)
Навчання у вищому закладі освіти для сучасної молодої людини – один з найважливіших періодів її життєдіяльності, особистісного зростання та становлення як фахівця з вищою освітою. Система вищої освіти змінюється досить швидко: виникають сучасні методи, методики і підходи до навчання, розвиваються нові галузі, відкриваються нові спеціальності, зростає престижність одних професій і зменшується інших. Але такою ж актуальною залишається проблема адаптації студентів до навчання у вищих навчальних закладах. Основний вид діяльності студента - професійне навчання, стає більш складним за формами та змістом, а тому підвищує вимоги до особистості. Адаптація – це передумова активної діяльності й необхідна умова для її успішного здійснення. Саме тому, дуже важливо визначити потенційні труднощі адаптації, дослідити особливості перебігу даного процесу для подальшої розробки рекомендацій та шляхів усунення чинників дезадаптації.