(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2022)
Середчинників, щоформуютьособистість, насампередупсихологіївиділяютьспілкування. Поняття "спілкування" вживається в психологічнійлітературі в різнихзначеннях: як засібобмінуінформацією; як джерелопередачісуспільногодосвіду; як фактор формуванняособистості; як механізмналагодження та підтриманнявзаєминміж людьми; як засібміжособистісноїінтеграції; як спосіборганізаціїдіяльності; як основа діяльностібільшостіпрофесій[2]. В процесі спілкування особистість розв’язує дві задачі: забезпечує свої стосунки із групою, в яку вона входить та усвідомлює свої внутрішньоособистісні протиріччя, що обумовлюють труднощі при спілкуванні. Подолання внутрішньоособистісних протиріч безпосередньо пов’язане із перебудовою так званих «механізмів психологічного захисту» [1].