(untitled) (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2022)
Problematyka rodziny i zachodzących między jej członkami relacji jest bardzo różnorodna i rozległa. Wynika to z faktu, iż rodzina składa się z jednostek, które wzajemnie się uzupełniają lub wykluczają, i które charakteryzują się dużym bogactwem cech fizycznych i psychicznych. Ponadto rodzina jest grupą społeczną, która pośredniczy miedzy jednostką a szerszym społeczeństwem. W rodzinach prawidłowo funkcjonujących są zaspokajane potrzeby fizjologiczne, potrzeby bezpieczeństwa, potrzeby miłości i przynależności, potrzeby uznania oraz potrzeby samorealizacji wszystkich jej członków.