Ego-захисти в структурі психологічного благополуччя (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2019)
У статті наведено теоретичний аналіз проблемипсихологічного благополуччя. Розглянуто класифікацію підходів дорозуміння даного феномену представниками західної психології.Наголошується на значенні захисних механізмів у розвязані внутрішніх ізовнішніх суперечностей особистості. Також сконцентровано увагу навизначенні феномену Ego-захисту як важливого неусвідомлюваногомеханізму регуляції поведінки і діяльності людини. Наведено порівнянняпоглядів щодо використання захисних механізмів як способу вирішеннятруднощів шляхом ілюзорного ослаблення сприйманого стресу тафеномену, що призводить до формування різних інтерперсональнихконфліктів.
Keywords: психологічне благополуччя; механізми Ego-захисту; внутрішній конфлікт; суперечності; самореалізація; позитивний та негативний афекти