Категоріальний психосинтез проблеми життєвого досвіду особистості (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2019)
​ Стаття присвячена проблемі життєвого досвідуособистості. Представлено теоретико-методологічний огляд сучаснихконцепцій життєвого досвіду. Робиться спроба розгорнутогодефінітивного аналізу поняття «життєвий досвід». Визначається специфікадосвіду саме як категорії життєтворчості. Представлено психологічнумодель досвіду як результату перетворювальних можливостей суб'єкта вумовах реальної життєдіяльності. Акцентується увага на діяхконструювання, трансформації та інтеріоризації як основних механізмахформування досвіду. Виявляються особливості струкутрно-динамічноїорганізації життєвого досвіду, підкреслюється його функціональна рольяк системи компетентностей особистості в організації продуктивноїжиттєдіяльності.
Keywords: ​ життєвий досвід; компетентність; життєтворчі уміння; інтеріоризація; внутрішні резерви; самореалізація