Особливості мотивації професійного самовизначення сучасних підлітків (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2019)
У статті розглянуто процеси розвитку мотивації уконтексті вікового розвитку особистості підлітків. Досліджено питанняособистісного та професійного самовизначення в підлітковому віці.Визначено роль мотивації у його структурі. Розглянуто типологіюпрофесій. Досліджено підлітковий вік як перехідний важливий період установленні мотивації до професійного самовизначення. Представленорезультати емпіричного дослідження особливостей мотивації сучаснихпідлітків до вибору професії, зокрема на основі врахування комплексуїхніх пізнавальних інтересів. Розроблено психолого-педагогічнірекомендації вчителям та батькам щодо розвитку мотивації допрофесійного самовизначення підлітків.