Особливості проходження кризи 40 років у жінок та чоловіків (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2019)
Період зрілості називають «золотим» періодом розвиткуособистості, що характеризується прогресивними змінами і піком творчоїпродуктивності. Деякі дослідники називають кризу сорока роківнайнебезпечнішим періодом зрілості. У даній статті висвітлено розумінняпоняття «кризи сорока років» у концепціях різних дослідників, а такожпричини виникнення та симптоми проходження цієї кризи у чоловіків тажінок. У разі виникнення кризи 40 років, людині доводиться ще разперебудовувати свій життєвий задум, виробляти багато в чому нову«Я»-концепцію. З цією кризою можуть бути пов'язані серйозні зміни вжитті, аж до зміни професії і створення нової сім'ї.