Порівняльний аналіз особливостей шкільної тривожності та фрустрації серед учнів молодшого та старшого підліткового віку (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2019)
У статті досліджено особливості шкільної тривожності тафрустрації серед учнів молодшого та старшого підліткового віку.Акцентовано увагу на причинах появи цих станів. Однією з головнихпроблем появи фрустрації є не лише зміни в соціальному середовищі але йу фізіологічному контексті. Подано результати дослідження фрустрації татривожності у їх нерозривному зв’язку. Відмічено, що учням підлітковоговіку притаманні високі показники рівня тривожності. А також у нихпереважає екстрапунітивна реакція на фрустратор. Розкрито причинивисокого показника за шкалою «фрустрація потреби у досягненні успіху".
Keywords: фрустрація, тривожність, взаємозв’язок фрустрації та тривожності, емпіричне дослідження, види реакцій на фрустратор, екстрапунітивні та інтрапунітивні реакції, тест шкільної тривожності Філліпса, методика «малюнкової фрустрації» С. Розенцвейга, учні молодшого та старшого підліткового віку