Акцентуації характеру в юнацькому віці (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2019)
В статті розглянуто теоретико-методологічні засадидослідження акцентуацій характеру. Визначено специфіку психологічногорозвитку в юнацькому віці. Представлені результати емпіричногодослідження особливостей акцентуацій характеру в юнацькому віці.Виявлено, які типи акцентуацій переважають у представників даної віковоїкатегорії і яким чином вони проявляються в поведінці юнаків. У 72%опитаних респондентів було виявлено певні види акцентуацій характеру.Найчастіше виражені гіпертимна, циклотимічна, емотивна акцентуації.Такі типи акцентуацій, як тривожна, неврівноважена і дистимічна не булиявно виражені в жодного з опитаних учнів. Cаме ці типи акцентуаційможуть суттєво вплинути на розвиток девіантної поведінки та соціальноїдезадаптації особистості.
Keywords: акцентуація характеру, юнацький вік, соціальна адаптація, девіантна поведінка, формування особистості