Комплексна програма активізації психологічних детермінант подолання фрустраційних станів учнів різних вікових груп (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2019)
Висвітлено мету і процес реалізації основних завданькомплексної програми активізації психологічних детермінант подоланняфрустрацінйих станів учнів різних вікових груп. Розкриті основнізакономірності предикторної структури фрустраційних станів учнів різнихвікових категорій. Презентовано серію психологічних вправ, якінаправлені на конструктивізацію профілів фрустраційного реагуванняучнів у трьох вікових вибірках (молодші школярі, підлітки, юнаки).Визначено основні фактори трансформації детермінант подоланняфрустраційних станів: зниження тривожності, формування інтернальноголокус контрою, позитивного самоставлення таіндивідуально-характерологічних рис, підвищення рівня адаптації тарозвиток конструктивних стилів поведінки у фрустраційних ситуаціях.
Keywords: фрустраційні стани, детермінанти, предиктори, тривожність, локус контролю, адаптація, самооцінка