Копінг як функція стресостійкості особистості (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2019)
Стаття присвячена проблемі психологічного подоланняскладних життєвих ситуацій. Представлено основні наукові підходи довизначення категорії «копінг – поведінка» у вітчизняній і зарубіжнійпсихології. Окреслюється психологічна модель структурно-динамічноїорганізації копінг - процесу. Робиться спроба виявлення ефективнихспособів опанування складної життєвої ситуації. Наголошується на ролікогнітивних, конативних та афективних дій як механізмів долаючоїповедінки. Представлено результати емпіричного дослідження повиявленню домінуючих копінг-стратегій серед молоді.
Keywords: к опінг, складна життєва ситуація, індивідуальні особливості опанування, адаптація, копінг-стратегії, стрес