Задоволенiсть життям як критерiй позитивного функцiонування особистостi (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2020)
Анотацiя. Стаття присвячена проблемi задоволеностi життям, якузагальненої оцiнки якостi iснування особистостi. Представленотеоретико —методологiчний огляд сучасних концепцiй феномену.Робиться спроба розгорнутого дефiнiтивного аналiзу поняття«задоволенiсть життям» в системi сумiжних категорiй. Визначаєтьсяспецифiка цiєї оцiнки саме як iнтегрального показника позитивногофункцiонування. Виявляються деякi особливостi структурної моделiзадоволеностi життям, зокрема роль когнiтивних та емоцiйнихскладових в процесах консолiдацiї та конструктивiзацiї позитивнихекзистенцiйних переживань особистостi. Виокремлюється системафакторiв, що феноменалiзують емоцiйно-оцiночне ставлення довласного життєтворення
Keywords: задоволенiсть життям; оцiнка якостi життя; позитивнi переживання; емоцiйно-оцiнне ставлення; психологiчне благополуччя; життєтворення