Особливостi стилiв конфлiктної поведiнки у молодших та старших пiдлiткiв (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2020)
Анотацiя. Стаття присвячена аналiзу проблеми виявленняконфлiктної поведiнки у пiдлiтковому вiцi. Автором окреслено змiстпоняття конфлiкт та конфлiктна ситуацiя, розглянуто найголовнiшiпричини конфлiкту, здiйснено порiвняльний аналiз конструктивних iдеструктивних конфлiктiв, зазначено позитивнi та негативнi функцiїконфлiктiв, описано рiзнi стилi поведiнки у конфлiктi. З’ясовано, щохарактерним для пiдлiткового вiку є збiльшення частки проблемноїповедiнки в конфлiктi.В статтi представлено результати емпiричного дослiдження, якiвказують на змiни стилiв конфлiктної поведiнки протягом пiдлiтковогоперiоду становлення особистостi, зокрема тенденцiю до збiльшеннявикористання опозицiйної манери в поведiнцi, активнiсть в боротьбi зiсталими звичаями та законами, посилення заздростi та ненавистi дооточуючих.
Keywords: конфлiкт; стиль конфлiктної поведiнки; стратегiя конфлiктної поведiнки; агресивнiсть; ворожiсть