Агресивнiсть сучасної молодi: причини, шляхи профiлактики (Актуальні проблеми психології в закладах освіти, 2020)
Анотацiя. У статтi розглянуто феномен агресiї у контекстi природилюдини. Розглянуто такi поняття «агресiя» та «агресивнiсть»,визначено актуальнiсть цього феномена та обумовленiсть йогофакторами, проведено дiагностику по виявленню рiвня агресивностiсеред сучасної молодi. Описано чинники агресивної поведiнки пiдлiткiв.Пояснено таке поняття як «кiбербулiнг». Визначено основнi видиагресiї та видiлено основнi функцiї та типи агресивної поведiнки упiдлiтковому вiцi. Зазначено фактори, що обумовлюють пiдвищеннярiвня агресивностi. Продемонстровано вiдмiнностi дослiдження мiжюнаками та дiвчатами. Розроблено психолого-педагогiчнi рекомендацiїщодо їх виявлення та профiлактики.
Keywords: феномен агресiї; агресивнiсть; «кiбербулiнг»; агресивна поведiнка; юнаки; дiвчата; пiдлiтки